petrželka (hladkolistá, nakrájená nadrobno, na ozdobení)
Postup
Začněte přípravou brambor, které sehrávají hlavní roli. Osvědčená klasika praví, dát brambory do vody, přidat sůl, povařit do poloměkka a po vychladnutí oloupat. Před dalším použitím je trochu osolte. Proces vaření u menších brambor nebude trvat déle jak 10 minut.
Dále si nachystejte najemno nakrájenou šunku a cibuli. Naopak sýr strouhejte nahrubo. Zároveň si připravte polévací směs, kterou tvoří prošlehané vejce se smetanou a zahuštěné moukou. Zde se vyplatí dochucovat, jak solí, tak pepřem a kmínem.
Nyní je čas vše naskládat do pekáčku, potažmo zapékací mísy. Spodní vrstvu bude tvořit slanina, na kterou navazují vrstvy brambor, cibule, šunky a sýra. Tohle všechno zapečte v troubě při 200 °C po dobu asi 10 minut, než navrch nalijete připravenou směs. Vše dohromady zapékejte ještě cca 10 minut a kontrolujte.