Celerový gratin se slaninou a bešamelem

  • 1 h
  • Náročné
Celerový gratin se slaninou a bešamelem
  • 1 ks celer
  • 50 g slanina
  • 2 lžíce máslo (lze i přepuštěné)
  • 2 lžíce špaldová hladká mouka (nebo ječná)
  • 200 ml vývar (zeleninový nebo hovězí)
  • 150 ml suché bílé vino
  • 1 ks citrony (chemicky neošetřen)
  • 100 g parmazán
  • petržel (nebo celerová nať)
  • sůl
  • bílý pepř (čerstvě namletý)

Postup

  1. První fáze přípravy pokrmu začíná nakrájením celeru na kostičky o velikosti 1 cm. Ten vhoďte do hrnce s vroucí vodou. V této vodě by měl celer odstát asi 10 minut, než ho důkladně slijete.
  2. V následující fázi se pusťte do zpracování slaniny, kterou nakrájíte na malé kostičky a opečete na pánvi. Jen co se na pánvi objeví tuk ze slaniny, přisypte odstátý celer a restujte maximálně 5 minut.
  3. K dokončení pokrmu budete potřebovat ještě světlou jíšku. Tu si připravíte z másla a mouky. Stačí obě ingredience chvíli míchat. Do jíšky nalijte víno, vývar a povařte. Výsledkem bude hustší konzistence.
  4. Nakonec smíchejte všechno dohromady, tzn. vinný bešamel, celer, ale také jemně nastrouhanou citrónovou kůru, citronovou šťávu, sůl a pepř. V okamžiku, kdy vše zhoustne, můžete podávat posypané parmezánem.

Nutriční hodnoty

Kalorie
1236 kcal
Tuky
88g
Sacharidy
40g
Vláknina
4g
Cukry
20g
Bilkoviny
40g

Podobné recepty

1 h 30 min
Guláš z kančího masa s domácími knedlíky
Kančí guláš Knedlíky
4 h
Hovězí líčka s brusinkami
Hovězí líčka Brusinky
2 h 15 min
Pečená králičí stehna
Knedlík Králičí stehna
2 h
Srnčí pečeně se šípkovou omáčkou
Srnčí hřbet Šípková omáčka
2 4.0
2 0.0
30 min
Kuřecí Pad Thai
Thajská kuchyně Pad thai 2+
2 5.0
30 min
Rajská polévka s kuřecím masem
Polévka Rajská Rajská polévka 2+
30 min
Kokosové zeleninové kari
Kuřecí maso Tikka masala 2+
45 min
Cornwallské pirohy
Brambory Hovězí maso Taštičky 2+
Láska, smích a tipy na rodičovství ve vaší schránce!

Získejte odborné tipy, zábavné aktivity a potěšující příběhy na svůj e-mail!

plceholder
User Name
0.0
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam et fermentum dui. Ut orci quam, ornare sed lorem sed, hendrerit auctor dolor.