937.5 ml červeného vín a (např. Beaujolais, Burgunské)
625 ml hovězího vývaru
312.5 g malých žampionů
1.25 ks mrkev
1.25 ks cibule
6.25 stroužek česneku
1.25 ks větší rajský protlak (2-3 lžíce)
25 ks šalotek
hladká mouka
čerstvý tymián (4 větvičky)
2.5 bobkové listy
máslo
olej
pepř
sůl
Postup
Dopředu si nakrájejte slaninu na kostky a nechte ji povařit asi 10 minut. Mezitím nakrájejte také maso na větší kostky cca 4 cm a předehřejte si troubu na 230 °C.
Trochu povařenou slaninu orestujte na pánvi se lžící oleje. Odložte ji stranou a do výpeku vhoďte maso a zatáhněte ho do hněda.
Takto nachystané maso dejte do kastrolu s orestovanou cibulkou, mrkví a trochou másla. Ke směsi přidejte ještě zbývající zeleninu, dvě lžíce mouky, promíchejte a vložte do trouby.
Délka pečení by neměla být více jak 4 minuty. Kastrol potom vyndejte a přendejte na plotýnku, zároveň snižte teplotu v troubě na 150 °C.
Do kastrolu přidejte další ingredience, jakými jsou červené víno, prolisovaný česnek, rajčatový protlak, bobkový list, tymián a vývar. Dejte pokličku a opět vložte do trouby na cca 3 hodiny a průběžně míchejte.
Před koncem pečení si na másle orestujte šalotku a žampiony. Z kastrolu vyjměte bobkový list, tymián, maso, vše sceďte a hustotu omáčky zredukujte vývarem. Dochuťte pepřem, solí a pusťte se do servírování.