Tento pokrm začněte přípravou husích stehen, která se budou péct zhruba 2 hodiny při 150 °C. Během té doby si připravíte zelí a knedlíky. Husí stehna musí být očištěná, opepřená, osolená a okmínovaná. Do pekáčku dejte trochu vody, položte do něj stehna, a ještě přidejte ostatní ingredience v podání česneku, oloupané cibule a rozmarýnu.
Vařit budete i červené zelí, které nejprve očistíte a nakrájíte na jemné plátky. Zelí se přidává k lehce orestované slanině a cibulce. Tohle všechno zalijte červeným vínem a doplňte ingredience pro doladění potřebných chutí. Je to cukr, sůl, badyán a skořice. Poslední dvě suroviny ze zelí po chvíli vyndejte a doplňte ještě nadrcené vlašské ořechy a malé kousky jablka. Celková doba vaření je asi 15 minut a hlavním dochucovadlem se vám stane sůl a cukr.
Dále si přichystejte karlovarský knedlík. Potřebovat budete na kostičky nakrájený toustový chléb, který si opečete v troubě. Než vám vychladne, z bílků vyšleháte sníh. Pro vytvoření těsta smíchejte následující ingredience – opečený toust zalitý mlékem, listovou petržel nasekanou najemno, muškátový oříšek, vyšlehané bílky, žloutky, sůl, pepř a rozpuštěné máslo. Vytvořené knedlíky ve tvaru koulí pak vařte přibližně 25 minut.
Posledním článkem zapadajícím do receptu pečených husích stehen s karlovarskými knedlíky je výpek. Ten po upečení stehen slijte, a to včetně česneku, rozmarýnu a cibule. K výpeku v samostatném rendlíku přidejte trochu mouky, svařte a sceďte. Tím vytvoříte poslední část pokrmu v podobě lahodného výpeku.