S přípravou polévky začněte den předem, a to namočením fazolí ve vodě.
Druhý den fazole slijte a přidejte k nim celou klobásu, nenakrájenou kořenovou zeleninu, bobkový list, uzené koleno s kostí a kůží. Tohle všechno zalijte vývarem a na mírném ohni vařte do té doby, dokud nejsou fazole dostatečně měkké.
Mezitím si připravte těstoviny, které vypracujete spojením vajec a mouky. Dobře promíchané a pružné těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu zchladit.
Až změknou fazole, vyjměte kořenovou zeleninu, klobásu a maso. To natrhejte na kousky a klobásu pokrájejte na kolečka. Zeleninu už neupotřebíte. Takto zpracované maso a klobásu vhoďte nazpět do polévky.
Pusťte se to vytváření jíšky. Na sádle osmahněte najemno nakrájenou cibuli, ke které dáte hladkou mouku, mletou papriku a utřený česnek se solí.
Jíšku vmíchejte do polévky a zároveň trochu dosolte.
Nyní přichází na přetřes použití zchlazeného těsta, které trochu poválíte, uděláte kousky o průměru 0,5 cm a vhodíte je do vařící se polévky. Jen co těstovina v polévce změkne, můžete ji servírovat.
Do polévky na talíři dejte nasekanou petrželku, popřípadě lžíci zakysané smetany.