40 g pražského salámu rozkrojeného na stejné podlouhlé díly
sůl
4 ks malé kyselé okurky (nebo rozkrájené větší)
mletý pepř
1 ks vejce vařené natvrdo
1 ks velká cibule
60 g sádla
50 g hladké mouky
500 ml teplé vody (nebo mírně osoleného masového vývaru)
Postup
Vytvořte si plátky z masa, které lehce naklepete a vetřete do nich hořčici. Maso můžete zároveň osolit a opepřit.
Začněte plnit maso, kam vyskládáte slaninu, čtvrtku vařeného vejce a okurku. Potom maso zarolujte a propíchněte například párátkem, aby se vám neotevřelo.
Dále si přichystejte základ pod ptáčky. Dozlatova osmažte najemno nakrájenou cibuli na sádle, zatáhněte maso ze všech stran a přilijte trochu vývar. Pod pokličkou duste, dokud nebude maso měkké.
Maso vyndejte a omáčku zaprašte moukou. Její hustotu můžete regulovat vodou. Až když důkladným promícháním docílíte optimální konzistence omáčky, vraťte nazpět maso a vařte další hodinu. Ideálním dochucovadlem je sůl a pepř.
Ptáčky servírujte bez párátka či jiného prvku držícího maso. Vytvořenou šťávou zalijte přílohu, například v podobě rýže nebo houskového knedlíku.