Nejprve se pusťte do přípravy česneku, který oloupete, zbavíte ho vnitřku a ideálně prolisujete. Poté si najemno nakrájejte cibuli. Zároveň můžete oloupat brambory a nakrájet je na malé kousky.
Příprava hospodské česnečky začíná zpěněním cibulky na sádle, ke které přidáte kostičky uzeného masa. Vše by se mělo lehce opéct, než do kastrolu nalijete kuřecí vývar. V této fázi přidejte také nachystaný česnek a brambory. Jejich uvaření trvá přibližně 15 minut. Kvůli intenzivnější chuti je ideální vhodit česnek ještě předtím, než brambory změknou. Následuje dochucovací fáze za pomoci pepře, soli a majoránky.
Souběžně s tím si připravte nezbytnou součást česnečky. Jsou to na sádle osmahnuté kousky chleba. Nezapomínejte ani na přísadu v podobě sýra. Ten si nastrouháte ideálně na hrubší kousky.
Hotovou polévku nalijete na talíř, vysypete do ní sýr, který se v horké tekutině bude pěkně táhnout a vše doplníte opečeným chlebem.