Příprava kroupového kuby začíná ve své podstatě den předem. Večer byste si totiž měli namočit houby a kroupy do vody.
Vaření krup se věnujte až druhý den, kdy je slijete, propláchnete, trochu osolíte a budete vařit přibližně 40 minut. Po asi 15 minutách vaření můžete přidat ještě slité houby.
K vytvoření lahodného receptu budete potřebovat na rozpuštěném másle dozlatova opečenou cibulku nakrájenou najemno. Do ní dejte kmín a restujte ještě 30 vteřin.
K orestované cibulce přidejte slité vařené kroupy doměkka včetně hub. Pokračujte v restování ještě 6 minut a začněte s dochucováním. Použijte majoránku, sůl, pepř, a nakonec prolisovaný česnek. Když vše zamícháte, nechte ještě dalších 30 vteřin opékat.
Potom celou směs vložte do zapékací formy vymazané máslem. Vkládejte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte péct asi 15 minut.