cukr dle kyselosti jablek (když mám sladké, dávám 50 g, když mám kyselé, 100-200 g)
Postup
Odrazovým můstkem se stane tvorba těsta. Smíchejte hladkou mouku s tou polohrubou, přidejte vodu, cukr a tuk. Všechno důkladně promíchejte a vzniklé těsto v potravinářské fólii uložte do lednice na 30-60 minut.
V průběhu této doby nakrájejte jablka bez jadřinců na malé kostičky a smíchejte je s cukrem a skořicí.
Polovinu těsta vyválejte s trochou mouky, vytvořte kulatou placku a vložte ji do připravené formy na koláč vymazané máslem. Nasypte jablečnou směs. Použijte druhou polovinu těsta a vytvořte například mřížku nebo cokoliv jiného dle vlastní fantazie.
Takto připravenou formu s těstem dejte do předehřáté trouby na 220 °C a pečte cca 25 minut, dokud se nevytvoří zlatavá krusta.