smetanový sýr bez příchuti (Lučina, Gervais, Philadelphia, Tartare, Almete)
10 ks parmezán
10 stroužek česneku
čerstvá petrželka
bazalka na ozdobu
sůl
pepř
20 lžíce olivového oleje
Postup
Příprava receptu započne tvorbou sýrové náplně. K té budete mimo jiné potřebovat i nohy žampionů. Ty celé důkladně omyjte a oddělte nohy od kloboučků.
Nohy přepulte a najemno nakrájejte. Přidejte k nim nasekanou pažitku, dvě lžíce olivového oleje a cca 150 g smetanového sýra. Nezapomeňte na stroužek česneku pro dodání aromatické chuti a trochu soli a pepře. Tohle všechno důkladně smíchejte, až vám vznikne sýrová směs.
Poté vezměte kloboučky žampionů a začněte je plnit touto směsí. Pokládejte je do zapékací mísy vytřené olivovým olejem. Až budete mít všechny žampiony naplněné, posypte je parmezánem.
Předehřejte si troubu na 200 °C a nechte vše zapéct 20 minut, dokud se na sýru nevytvoří zlatavá krusta.
Šťavnaté zapečené žampiony můžete podávat teplé i studené a ozdobené bylinkami.