smetanový sýr bez příchuti (Lučina, Gervais, Philadelphia, Tartare, Almete)
8 ks parmezán
8 stroužek česneku
čerstvá petrželka
bazalka na ozdobu
sůl
pepř
16 lžíce olivového oleje
Postup
Příprava receptu započne tvorbou sýrové náplně. K té budete mimo jiné potřebovat i nohy žampionů. Ty celé důkladně omyjte a oddělte nohy od kloboučků.
Nohy přepulte a najemno nakrájejte. Přidejte k nim nasekanou pažitku, dvě lžíce olivového oleje a cca 150 g smetanového sýra. Nezapomeňte na stroužek česneku pro dodání aromatické chuti a trochu soli a pepře. Tohle všechno důkladně smíchejte, až vám vznikne sýrová směs.
Poté vezměte kloboučky žampionů a začněte je plnit touto směsí. Pokládejte je do zapékací mísy vytřené olivovým olejem. Až budete mít všechny žampiony naplněné, posypte je parmezánem.
Předehřejte si troubu na 200 °C a nechte vše zapéct 20 minut, dokud se na sýru nevytvoří zlatavá krusta.
Šťavnaté zapečené žampiony můžete podávat teplé i studené a ozdobené bylinkami.