Vytvořte si kvásek, který vznikne smícháním droždí, lžíce cukru a teplého mléka. Vzejít by měl za 10 minut.
V míse ho potom přijdete k tuku, rumu, zbytku cukru, soli, vejci a k mouce. Z těchto ingrediencí uhnětete těsto, které by mělo kynout asi 60 minut. Přikryjte ho utěrkou.
Vykynuté těsto rozválejte na placku o tloušťce cca 1 cm a použijte vykrajovátka s větším a menším průměrem pro vytvoření tvaru donutu. Ty pak necháte kynout z každé strany cca 15 minut. Třeba na plechu posypaném trochou mouky.
Donuty je zapotřebí usmažit na rozpáleném oleji. Smažte je pod pokličkou na mírném plamenu cca 2 minuty z každé strany.
Následně nechte donuty odkapat na papírové utěrce a můžete se pustit do jejich zdobení. Vedle namáčení v konkrétní polevě využijte i zdobení kokosem.