Nejprve si připravte batátové pyré, potažmo houbové pesto. Potřebovat k němu budete rozmixované sušené houby. Potom rozložte vlašské ořechy na pečící papír a nechte v troubě předehřáté na 160 °C po dobu asi 10 minut. Tyto ořechy s petrželí a parmezánem důkladně rozmixujte.
Očistěte a oloupejte česnek a šalotku, které budete restovat na 30 ml oleje. Vhod vám přijde i houbový prach přidávaný s vodou. Stačí jen polovina houbového prachu. Všechno pak povaříte a po vychladnutí rozmixujete. Nakonec přidáte ještě zbytek oleje, parmezán, ořechy, pepř, půl lžičku soli a několik kapek citronové šťávy. Všechny ingredience důkladně promíchejte.
Následně se pusťte do práce s poslední ingrediencí, kterou jsou batáty. Ty připravíte jako klasické brambory. Oloupete, uvaříte a trochu osolíte. Vzhledem k tomu, že potřebujete získat hladkou konzistenci, použijte mixér. Během mixování přilejte i trochu smetany.
Nyní přichází na přetřes práce s kachními prsy. Ta nařízněte, použijte pepř, sůl a orestujte na pánvi z obou stran. Nejprve kůží dolu a pak nahoru. Opět si předehřejte troubu na 180 °C a pečte asi 15 minut. Vhod vám přijde samotný výpek, do něhož přidáte olej a orestujete cibuli. Potom přichází na řadu glazování, a to ihned po přisypání trocha cukru a balzamikového octa. Proces by neměl trvat déle jak 10 minut. Nakonec ještě přilijte víno a snižte oheň, na kterém směs necháte asi 20 minut. Tohle všechno pak musíte důkladně rozmixovat, popřípadě dosolit.
Výsledkem vašeho kulinářského umění bude kachní prso podávané s batátovým pyré, houbovým pestem a vinnou omáčkou. Nyní upotřebíte i zbytek houbového prachu, kterým vše posypete.