1400 g brambory (varný typ C, oloupané, na kostičky)
7 ks pastinák (malý, oloupaný, na kostičky)
7 ks mrkev (oloupaná, na kostičky)
700 g kedlubna (lze nahradit 1 ks vodnice, nebo baby tuřín, oloupaný, na kostičky, lze vynechat)
0 lžička zázvor (čerstvý) (nastrouhaný)
sůl (podle chuti)
7 špetka římský kmín (1/8 lžičky)
7 špetka kari koření (1/8 lžičky)
7 špetka skořice (1/8 lžičky)
7 špetka Kajenský pepř (1/8 lžička)
pažitka (lze nahradit petrželkou, k podávání)
pepř (drcený, k podávání)
Zakysaná smetana (k podávání)
Postup
Polévku z kořenové zeleniny začněte dělat osmažením cibulky doměkka. Na rozpáleném oleji ji opékejte asi 3 minuty a poté k ní na 1 minutu přijde česnek.
Po tomto základu přichází na přetřes vložení všech zbývajících surovin, včetně vývaru o objemu cca 750 ml. Výsledkem by mělo být uvaření, respektive změknutí zeleniny. V tlakovém hrnci budete potřebovat cca 8 minut času, v hrnci pod pokličkou to bude asi 2,5x déle.
V poslední fázi je třeba tyčový mixér, kterým uvařenou směs rozmixujete dohladka.
Polévku pak můžete servírovat s jednoduchou ozdobou, kterou se stane například trocha smetany, pepře a petrželky navrch.