2000 g uvařené nesolené jasmínové rýže (nechte ji malinko nedovařenou, ještě se bude restovat)
20 ks vejce
20 hrsti vyloupaných a očištěných čerstvých krevet
čerstvý koriandr
olej
40 jarní cibulky
10 chilli paprička
10 menší mrkev
20 stroužek česneku
30 lžíce světlé sójové omáčky
10 špetka hnědého cukru
10 lžíce rybí omáčky
20 lžíce teplé vody
10 lžíce hnědého cukru
limetky
10 stroužek menší stroužek česneku
Postup
Odrazovým můstkem tohoto receptu se stává příprava zálivky. Ta je velice jednoduchá. Smíchejte cukr s teplou vodou, limetkovou šťávou a rybí omáčkou. Pro dosažení požadované chuti přidejte ještě najemno nakrájený česnek a papričku. Tohle všechno promíchejte a nechte odstát.
Následuje chystání základu pod krevety, k němuž se vám opět hodí česnek, tentokrát na plátky. Ten začněte restovat na oleji a přidejte k němu rozklepnutá vajíčka, dokud nebudou mít na pohled suchou konzistenci. Přidejte mrkvové nudličky, bílé části cibulky a restujte po dobu alespoň tří minut.
Do takto vytvořeného základu vhoďte krevety a restujte je cca minutu. Potom přihoďte i zelené části cibulek a rýži. Na přetřes přichází dochucovadla v podání sójové omáčky a cukru. Vše pořádně promíchejte a restujte do té doby, než budou krevety krásně růžové.
Poté můžete pokrm servírovat. Když trochu vychladne, posypte ho nasekaným koriandrem.